zaterdag 30 april 2011

Projectmanagement op Koninginnedag?

30 april onze nationale feest-/koninginnedag zou je natuurlijk niet direct relateren aan projectmanagement. Maar na het #pmscheren van John Hermarij (@JhnHr) denk ik er toch anders over!

#pmscheren hoor ik je denken, wat is dat nu weer? Voor iedereen die niet aanwezig geweest is op de IPMA Projectmanagement Parade 2011 zal ik het even toelichten. Als key-note (openings) spreker van de parade trad dit jaar John Hermarij op. John is visionair, ideoloog en trendwatcher van projectmanagement, en weet met een scherpe tong en een flinke dosis zelfspot de vinger op de zere plek te leggen. Zo ook op de parade 2011.

John heeft de ruim 750 aanwezige projectmanagers haarfijn laten zien dat veel aspecten van projectmanagement ‘weggeschoren’ kunnen worden. Hiervoor hanteerde hij het scheermes van Ockham. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Ockhams_scheermes

Door voor elk projectmanagement deelgebied de onderstaande drie vragen te beantwoorden bleven er maar een paar deelgebieden over.

1) is het logisch of
2) is het bewijsbaar of
3) is er een decreet

De deelgebieden die overbleven waren:

- Kosten
- Waarden
- Tijd

Tijd op zichzelf is overigens geen deelgebied (tijd verstrijk en dat valt niet te beïnvloeden) maar heeft duidelijk invloed op zowel de Kosten als de Waarden en moet dus worden meegenomen.

Na de projectmanagement parade heb ik via mail en twitter met John verder geschoren en zijn we op een mooie projectmanagement ‘one-liner’ gekomen die ik jullie niet wil onthouden.

Projectmanagement is het transformatieproces 
van kosten naar waarden.


Hoe past dit nu in koninginnendag 2011 hoor ik je denken? Eigenlijk is het heel eenvoudig want na het rondje over de kermis realiseerde ik mij dat bij elke vraag van mijn beide zoons om meer geld (kosten) voor een nieuwe attractie ik onbewust de balans tussen Kosten en Waarden afwoog!

Voor de eerste attracties trekt pa de portemonnee snel open, we zijn tenslotte op de kermis om te genieten en daar horen de ritjes in de diverse botsauto’s, spinnen etc. allemaal bij. Maar na een aantal keren botsauto’s is de vraag om nog een keer te gaan er eentje te veel. ‘Laten we even doorlopen want er is nog meer te zien’ zeg ik en we lopen verder. Aangekomen bij de schiettent grijpen we allemaal onze kans en herhaalt hetzelfde spel zich nogmaals. Een aantal attracties verder, en een portemonnee leger (‘het decreet’?), is het tijd om terug te gaan. Het punt waarop de Kosten de Waarden heeft  benaderd is duidelijk bereikt en we keren voldaan huiswaarts.

Koninginnedag en Projectmanagement liggen toch niet zo heel ver van elkaar!

Oranje groet,

Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten